Żyjemy z dnia na dzień, działamy chaotycznie i spożywamy posiłki w biegu. W ostatnim czasie coraz częściej mówi się i pisze o tym, że konsumenci są coraz bardziej świadomi. Jednocześnie można zauważyć, jak wiele osób sięga po gotowe dania, mocno przetworzone produkty, które nie tylko nie mają wartości odżywczych, ale bardzo często są przepełnione konserwantami i wszelkiego rodzaju sztucznymi ulepszaczami.
Szybko i zdrowo- czy to możliwe?
Częstym tłumaczeniem jest oczywiście brak czasu. Jednak jeśli ktoś naprawdę będzie chciał, to właściwie zawsze ma szansę przygotować zdrowy posiłek. Dobór odpowiednich produktów spożywczych, zadbanie o to, by nie były one przetworzone to pierwszy krok do sukcesu. Dlatego świetnie sprawdzają się owoce i warzywa sezonowe, gdyż nie tylko są maksymalnie tanie, ale przede wszystkim zawierają w sobie ogromne dawki witamin. Sprawdzą się zarówno jako składniki dań, równie dobrze zastąpią słodką przekąskę. Kilka owoców pokrojonych w miseczce będzie stanowiło sałatkę bogatą w witaminy. Równie dobrze sprawdzają się warzywa, które ugotowane można podać na obiad. W ten sposób odżywimy nie tylko ciało, ale także będzie to świetny pokarm dla duszy.
Jedz oczami
W wielu wierzeniach uznaje się, że oczy są zwierciadłem duszy. Ajurweda dba o estetykę, akceptację na każdym polu. Dlatego podawanie posiłków powinno odbywać się w skupieniu, a samo danie nakarmić ciało i duszę. Ułożenie składników na talerzu w odpowiedni sposób sprawi, że całość będzie zachęcała do spożycia, a sam widok będzie zachwycający. W efekcie „jedzenie oczami” odżywi duszę, natomiast dostarczenie do wnętrza ciała odżywi organizm i doda energii. Ajurweda uznaje, że gotowanie i minimalistyczna obróbka produktów pozwala na zachowanie wartości odżywczych, ale także ułatwia przyswojenie wszelkich witamin i minerałów. Więcej na temat można dowiedzieć się z miejsca https://agni-ajurweda.pl. Wybierając zdrowe produkty, można zadbać o swoje zdrowie, wagę i samopoczucie.
Dieta a samopoczucie
Zróżnicowana dieta i właściwy dobór składników odżywczych pozwalają na odżywienie ciała i duszy. Decydując się na produkty sezonowe, można zaoszczędzić pieniądze, jednocześnie można mieć pod ręką zdrowe przekąski. Zwiększenie ilości warzyw w codziennej diecie pozytywnie wpływa na wygląd całego ciała, znikają problemy skórne, a skutkiem ubocznym jest spadek wagi. Ponadto ogromnie ważna jest wielkość posiłku, która powinna być dobrana do potrzeb konkretnego organizmu. Zbyt duża i zbyt mała porcja wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie ciała, tym samym prowadzi do uczucia ciężkości lub szybko stajemy się głodni. Jeśli ktoś ma problem ze znalezieniem odpowiedniej wielkości porcji, warto zwrócić się o pomoc do specjalisty, który pomoże w komponowaniu dań, ale również odpowie na wszelkie pytania i rozwieje wątpliwości.
Zdrowa i zróżnicowana dieta to wspaniałe samopoczucie każdego dnia. Oczywiście należy zwrócić uwagę również na nawodnienie organizmu. Woda w ciele usprawnia przepływ energii życiowej, a ta z kolei jest odpowiedzialna za działanie wszystkich narządów i dobry humor. Już szklanka ciepłej wody po przebudzeniu uzupełni płyny po całej nocy. Ustawiając budzik, warto zadbać o to, by mieć kilka chwil dla siebie. Pozwoli to na ułożenie planu dnia, złapanie oddechu i przygotowanie się do działania. Ponadto dobrym rozwiązaniem będzie otworzenie okna i wzięcie kilku głębokich oddechów w celu dotlenienia organizmu. Dobry początek dnia to gwarancja, że pozytywna energia pozostanie z nami przez cały dzień.
Dbaj o siebie
Dobre samopoczucie to wynik prawidłowego odżywiania ciała i duszy. Dlatego kluczem do szczęścia jest znalezienie równowagi między pracą a odpoczynkiem. Przygotowanie i spożywanie posiłków powinno odbywać się w skupieniu, co pozwoli na właściwe przyswojenie wartości odżywczych i wspomoże pracę ciała. Warto stawiać siebie w centrum zainteresowania, wsłuchać się w potrzeby swojego ciała i duszy. W ten sposób wypełnimy się pozytywną energią, a nasze działanie będzie w pełni efektywne.
Artykuł partnera