Witamina C jest niezwykle ważna dla utrzymania prawidłowego odżywiania i dobrego stanu zdrowia. Ma ona wiele zalet, takich jak wspieranie zdrowej odporności, zdrowo wyglądającej skóry, zdrowego nastroju i wiele innych! Pomarańcze są znane jako podstawowe naturalne źródło tej witaminy, ale nie są one jedyną opcją. Zobacz poniżej niektóre z naszych ulubionych pokarmów, które są niespodziewanie bogate w witaminę C!
Truskawki
Truskawki mają słodki, pyszny smak i tylko jedna średnia truskawka zawiera 11% zalecanej dziennej wartości witaminy C. Zawierają również mangan.
Ananas
Ananasy są soczyste, nawilżające i stanowią bardzo bogate źródło witaminy C. Jedna filiżanka pokrojonego ananasa zawiera 121% zalecanej dziennej wartości!
Brukselka
Brukselka jest znana ze swojego imponującego profilu odżywczego, który zawiera 121% zalecanej dziennej wartości witaminy C na filiżankę.
Kiwi
Kiwi to cierpki i słodki superowoc. Jedno całe kiwi zawiera 106% zalecanej dziennej wartości witaminy C.
Mango
Mango to wspaniały tropikalny dodatek do smoothie, a jedno mango zawiera 203% zalecanej dziennej wartości tej witaminy.
Papryka
Dodaj paprykę do swojej następnej sałatki lub fajity. Witamina C w papryce waha się od 159% zalecanej dziennej wartości w zielonej papryce do 568% w żółtej papryce!
Brokuły
Brokuły są pełne składników odżywczych, takich jak błonnik i żelazo, a także zawierają tę kluczową witaminę! Jedna filiżanka surowych, posiekanych płatków brokułów zawiera 135% zalecanej dziennej wartości witaminy C.
Jeśli chcesz zwiększyć jej spożycie bez zmiany diety, przyjmowanie suplementu z witaminą C może również pomóc Ci osiągnąć cele związane ze zdrowiem i dobrym samopoczuciem.